Klok uurwerk kopen

Wat is een uurwerk eigenlijk? Best simpel: een uurwerk is eigenlijk niks anders dan een instrument dat de tijd aanwijst. Dit kan in vele verschillende vormen zijn. Uurwerken kunnen variëren in grootte en dat maakt het vak zo leuk. Bij klokkenmaker Jacob ten Hoeve kunt u terecht voor allerlei oplossingen als het gaat om uw uurwerk. Doorgaans maken we hierbij gebruik van modern design in combinatie met het oude ambacht. Oftewel: ook in de huidige tijd blijft het ambacht van klokkenmaker maatwerk. Dit biedt als voordeel dat we persoonlijk toegankelijk blijven en we al uw wensen rustig met u kunnen doornemen. Zo komen we tot een passend design.

Stoelklok

De stoelklok is een hangklok waarbij het uurwerk op een stoel staat en er hangt slechts één gewicht aan. De stoelklok is van oorsprong vooral in Friesland gemaakt. Klokkenmakers in Friesland waren samen verantwoordelijk voor de productie van honderdduizenden stoel- en staartklokken gedurende de 17e en 18e eeuw. De stoelklok is de voorloper van de staartklok.

Staartklok

De Friese staartklok werd veel gemaakt in de periode tussen de jaren 70 van de 18e eeuw tot aan het einde van de 19e eeuw. Ook vandaag de dag worden Friese staartklokken nog altijd vervaardigt. Kenmerkend aan deze klokken is het schilderwerk aan de wijzerplaten, in de hoeken staan de vier seizoenen afgebeeld. Op de wijzerplaat is vaak gebruik gemaakt van latoenen versieringen en cijfers. Latoen is eigenlijk niks anders dan messing maar dan dun op de wijzerplaat geperst.

Comtoise klok

De comtoise is, zoals de naam al doet vermoeden, van oorsprong een Franse klok. Het is een pendule, wat inhoudt dat het mechaniek gaande gehouden wordt door een slingerende beweging.  We vertellen graag meer over de bijzondere technieken achter de comtoise, deze van oorsprong eeuwenoude klok. Hiervoor kunt u het best even contact met ons zoeken via het contactformulier, of kom bij ons langs aan de Midstraat 37 in Joure.

Koekoeksklok

Bijna iedereen kent hem wel, de koekoeksklok. Deze klok geeft de uren aan door het geluid van een koekoek na te doen en daarbij zit een mechanisme ingebouwd waardoor er op deze slagen een vogel, de koekoek natuurlijk, tevoorschijn komt. Van oorsprong komt de koekoeksklok uit Duitsland, maar ook in Nederland is de klok in veel huiskamers te vinden. De koekoeksklok is vroeger vaak als souvenir meegenomen bij vakanties in het buitenland, maar dit waren vaak wel de goedkopere varianten, die machinaal gemaakt zijn.

Traditionele klok

Kan ik mijn uurwerk laten inbouwen in een bestaande klok? Zelfs dit inbouwen van een uurwerk in een klok is mogelijk. Daarvoor kunt u het beste bij ons langskomen in de werkplaats om de mogelijkheden te bespreken.