klokken

Historie

Geschiedenis

Over een periode van driehonderd jaar( vanaf ±1700) telde Joure in totaal meer dan tweehonderd klokkenmakers. Zij maakten in totaal 225 duizend Friese klokken.

Tijdens de bloeitijd van 1815 – 1875 vervaardigden zij maar liefst honderdduizend exemplaren. Daarnaast verdienden zestien klokschilders hun brood met wijzerplaat schilderen in deze periode. Evenzoveel geelgieters, meubelmakers en andere toeleveringsbedrijven waren actief en onlosmakelijk verbonden met de uurwerkmakers.

Na de Franse Tijd groeide het aantal uurwerkmakers van dertig naar zesentachtig personen, die in het topjaar 1857 vierduizend Friese klokken maakten. Van dit aantal werden er vijftienhonderd door de firma Aleva vervaardigd.

Opmerkelijk detail is dat de ambachtslieden over het algemeen een buitengewoon hoge leeftijd bereikten. Veel van hen waren nog iedere dag werkzaam terwijl zij al hun zeventigste verjaardag achter de rug hadden.

Toekomst

Zonder verleden tijd, geen toekomstige tijd. Als je naar het verleden kijkt zijn er altijd veranderingen te bespeuren.

Vanaf mijn jeugd was ik al geïnteresseerd in mechanische technieken.Ik zit al sinds 1976 aan de Midstraat 37 en ben al meer dan 40 jaar actief als uurwerkmaker. Het vak heb ik geleerd bij de bekende horlogemaker Christiaan van der Klaauw. In de periode waarin ik actief ben als uurwerkmaker heb ik veel verandering meegemaakt in de klokkenwereld.

Bij klokken zie je ook een verandering in modellen, vormen en materialen. Regelmatig is het dus tijd voor iets nieuws. Ik heb onder andere oude en nieuwe uurwerken met elkaar samengevoegd waardoor er nieuwe ontwerpen en modellen zijn ontstaan. Op deze manier is er een mooie designcollectie samengesteld.

De combinatie van oud en nieuw maakt dat het ambacht behouden blijft.

Jacob ten Hoeve

+31 (0) 513 41 3339

Ontworpen door Jac. ten Hoeve